Chanoeka sameach!

26 november 2021

Zondagavond 28 november, 25 Kislev begint Chanoeka. Het feest dat ons licht brengt in het donker. Bij jullie thuis en bij ons op school zullen deze dagen vele lichtjes branden. We komen samen (waar we nog steeds rekening moeten houden met de geldende maatregelen), steken de kaarsen aan, eten soefganiot en zingen Maoz Tzur. 

Wist je dat het de bedoeling is om de chanoekia voor het raam te plaatsen? Dit doen we om te voldoen aan de mitswa van pirsoem hanes, het verspreiden van het wonder. En over welk wonder hebben we het dan? De overwinning op de Griekse overheersers en het kruikje olie dat genoeg bleek te bevatten om acht dagen te branden. 

Op school vieren we Chanoeka op maandag 29 november tijdens het 8ste uur tot uiterlijk 16:30 uur. De mentoren en docenten zullen deze tijd invullen met een gezellige activiteit voor de leerlingen. Denk hierbij aan lootjes trekken, een spel, quiz, etc. Om 15:47 uur (Plag Hamincha) zullen we gezamenlijk het tweede kaarsje aansteken. Dit doen we in de klas via Teams i.v.m. de geldende coronamaatregelen. De jongens dienen een keppel te dragen. De leerlingen worden door de ouderraad getrakteerd op een soefgania. Na het aansteken van de chanoekia blijven we allemaal nog 30 minuten om aan de mitswa te kunnen voldoen. De leerlingen zijn daarom om 16:17 uit met mogelijkheid op een kleine uitloop als de activiteit nog niet is afgelopen. 

Namens het team van Maimonides wensen we jullie allen een Chanoeka sameach! 

Media
  • Soefganiot